resepi: inti karipap/popia sardin

Popia sardin

I

nti karipap/popia sardin

bahan-bahan

1 tin kecik sardin

3 biji kentang sederhana besar (kalau tak mahu kentang gantikan saja dengan bawang besar – potong dadu)

2 ulas bawang besar/holand sederhana besar (potong dadu)

1 sudu besar serbuk cili ( nk pedas tambah lagi)

1/2 sudu teh garam

secubit secukup rasa

1 sudu besar gula

cara-cara

1. panaskan sedikit minyak. tumis bawang sampai kekuningan dan masukkan serbuk cili. kacau.

2. masukkan kentang dan kacau sebentar.

3. masukkan secawan air dan biar kan kentang lembut seketika, kalau masih tak lembut boleh tambah air .

4. masukkan sardin dengan sos nya sekali apabila kentang dah lembut dan lecekkan sardin sehingga hancur tiada ketulan besar.

5. masukkan garam, gula dan secukup rasa. bila semua bahan dah lembut dan sebati sesedap rasa anda, boleh tutup api…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s