bakul hantaran dari surat khabar

notis: saya tidak lagi mengambil tempahan menganyam bakul. harap maklum =)

 

sambungan daripada anyaman tapak bakul hantaran dari surat khabar

Assalamualaikum…. pertama sekali saya ingin memohon maaf atas kelewatan yang teramat mengemaskini blog saya terutama bagi sambungan tapak bakul hantaran…

step yang terakhir bagi entri anyaman tapak bakul hantaran ialah:

step 11

step 12: seterusnya, batang surat khabar yg saya tandakan bintik2 kuning seperti gmbar di bawah adalah batang terakhir semasa lilitan tapak di step 11..bengkokkan batang yg saya tandakan warna merah ke arah anak panah yg saya tunjukkan dalam gambar di bawah.

ok , sy tandakan pula 1 batang warna hijau..di mana batang merah akan dibengkokkan dan diletakkan atas hijau seperti gmbar di bawah.

teruskan langkah yang sama… batang hijau di bengkokkan dan begitulah seterusnya smpai jadi tebing tinggi tapak bakul kita

bila dah beberapa pusingan buat step tadi, rupa tapak bakul akan jadi lebih kurang mcm gambar ni…

step 13: letakkan acuan bakul anda, saya pilih penapis aje.. hehe… bila dh letak teruskan step 12 tadi ye..kalau batang dh pendek , mcm biasa sambungkan…=)

next step!!

ok..sekarang dah dapat saiz yg di mahukan… berhenti ..=)

macam mana nak berhenti? dengan menyelit batang surat khabar terakhir anda ke bawah batang surat khabar sebelahnye…seperti gambar.. nk mudah dan kuat gam sedikit..

akhir sekali nk buat kemasan di tepi bakul.. saya potong lebihan yang panjang tu jadi pendek sikit..

dan selitkan ke bawah seperti dlm gambar….. buat utk semua lebihan batang surat khabar tu..

OK! dah kemas..SIAP!

Hasilnya.. selamat mencuba..=)

 

notis: saya tidak lagi mengambil tempahan menganyam bakul. harap maklum =)

 

11 thoughts on “bakul hantaran dari surat khabar

  1. Pingback: anyaman tapak bakul hantaran dari surat khabar « Indah129's Blog

  2. kak, pemegang nye cmne plak???
    please… update… saya tgh excited nak study bwt bakul ni… hehehee

  3. kalau bwt bakul mcm ni, kena pakai surat khabar saiz besar 2 ker?? lidi dia plak pnjang cmna?? 1 batang lidi pnjang 2 ker??

  4. Akak ley x antr cre2 nk buat pasu..pleasee nk penuhi ajat mak nim..n nk wat surprise tuk beday die.hu2 trm kasih akk..entry yg sblum2 ni sgt mmbntu …;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s