HILANGNYA SEMANGAT DAN WAWASAN HIDUP

SALAM,

pagi tadi DIA bersemangat sgt bersiap nak p kerja.. hari ni DIA masuk kerja pukul 11.30am – 9.30pm… tempat kerja DIA agak jauh dari rumah.. jadi DIA tak balik tidur di rumah sebab takut apa-apa jadi balik lewat malam.. DIA akan tidur di rumah aunty DIA bersebelahan dengan tempat kerja dia…

sebenarnya DIA kerja di airport as sales agent kat kaunter ticket AirAsia… sebelum gerak p kerja tu DIA bercakap sendirian.. ” aku nk kerja terus lah, sabar je dulu, nanti mesti bleh buat, 5 hari masuk kerja tanpa ada proper training mana bleh lawan org yg dah setahun kerja situ kan..x pa, nk belajar, mmg la susah awai2.. kerja and kumpul duet.. mana tau bulan 7 tahun depan bleh kawen!..” hmm.. Ok, so DIA pon siap kain baju semua sbb nk tido umah aunty DIA.. DIA bawa kopi 3 in 1 habuan minum2 lepas blk kerja di umah aunty tu.. DIA pon bawa sudu sebab sbb nak berbuka nanti susah plak nk makan sbb tak ada pantry.. sebelum bawa sudu ni.. DIA berbuka dgn kueh 4 seringgit tu dgn air seringgit tu je.. blk pukul 9.30 baru DIA makan di rumah aunty… DIA juga prepare calculator and beg nk letak cash payment.. cash kena simpan sendri2.. kena jaga sendiri2… mmg dah sedia barang nk kerja kat situ…

sampai ja di airport DIA tgk jam di tgn .. ‘awai lg ni, baca la dulu term2 air asia ni… takut nanti lupa..’ lepas dah cukup masa DIA p trus ke kaunter nak start kerja… sesampai di situ DIA senyum dekat supervisor yang kerap kali juga menegur DIA secara kasar, perli, and mcm DIA ni slow giler… even slow than snail! huh… tapi tak pa… nak belajar dia terima semua… nak jugak kerja…

lepas tuh ada seorang guest tanya ..’ flight AK5334 ni delay ke?’.. DIA kurang pasti flight ni dr mana ye? so, DIA nak tgk baywatch tu nak check no. flight and nak tgk sama ada flight tu on time or delay.. dalam masa yg sama DIA tanya laa dekat guest tu.. ‘flight dari mana ye?’.. mana plak baywatch ni? dalam hati DIA tertanya2.. DIA x leh bukak baywatch sbb hanya ID supervisor ja boleh.. so, DIA terpaksa la tgk muka supervisor nk tanya dah log in baywatch ke..nk tgk flight delay ke tak….  so, supervisor dengan muka sentap dan tension dengan kelembaban DIA & rakan-rakan yg baru masuk, p la ckp kat guest tu ‘ ye, flight tu delay smbil bukak baywatch tu n bla bla bla’……. ok, guest tu pon berlalu pergi..

supervisor(sv): flight dari mana pon x tau ka?! — DIA: dalam hati(erks.. ish tak igt la, x hafal plak no flight tu, kn bleh tgk kat baywatch je) — sv: langkawi flight ada 3 destination je.. singapore penang k.l.. hari ni ada x flight singapore?! — DIA: x dak— sv: Penang flight ada 1 trip je AK5390, AK5391.. So, flight tu dari mana??! dari KL la.. i tak tau la you all mcm mana kat sini.. dah berapa lama dah.. i rasa you tak membantu i dan kawan i langsung, patutnya you all kena buat sendiri dah benda ni.. –DIA:(senyummmm jek..tp dlm hati sedih oo, baru smpai dah kena..tahan2…)… —sv: kalau macam ni la i nak bgtau bos reject la you all semua, biar i dengan ** and ** ja yang buat.. tunggu la smpai hari isnin ni… — DIA: (dalam hati… nak tunggu smpai hari isnin ni buat apa, mcm mana pon dia ni mesti takkan puas hati dengan kami2.. aku benti ja lah).. aaa ok kalau macam tu saya quit je lah.. — sv: ha, ok nanti i bgtau bos.. –DIA pon hangguk.. ok

erkss.. tak terlintas pon nk cakap nk quit di hati DIA, walhal b4 sampai di kat tmpt kerja td niat nak kerja trus kat sini… nak kumpul duet..nak beli mcm2… mmg DIA ada buat duet shot 2 hari lepas RM96!!! huh, byk tuh dan DIA kena bayaq on the spot.. but then bukan sebab duet shot tuh DIA nk benti.. maybe tahap kesabaran dia dah hilang tiba2!!!!!!TIBA2!!! sangat drastik kata2 yg kuar dari mulut DIA.. ada kah ni salah satu simpton PMS juga, sbb mmg dah dekat2 waktu x leh berpuasa pon ni….fikiran tak menentu, moody dan sebagainya…

DIA terasa sv tak kesah DIA nk benti… buktinya dia kata ‘ok, nanti sy bgtaw bos’.. dia jawab dgn nada suara macam x dak apa2 yang berlaku.. so, selepas beberapa ketika sv suruh DIA kol bos bgtaw kata nk berenti.. so DIA kol.. and bos tanya.. what s the reason? why? give me reason.. huhuhuhu

DIA pon bg la reason2.. i can’t perform sir.. sv said that i always make mistake, slow, give her pressure, so.. buat apa i work here bg org tension je.. and so on.. DIA bgtau sebab2 yang sv komen about DIA…

so..bos kata ‘i’ll call u back’..after a while, bos talking with sv trough phone.. then sv said to DIA ..’ ok ** , you bleh balik bos kata’.. so, DIA bg la resign letter yg DIA sempat tulis sementara tunggu bos kol balik.. tulis tgn atas rough paper je… huhu then DIA angkat kaki pulang…………..

sv penah kata dekat DIA mcm2 antaranya..– you always buat silap, i bet you mesti shot nanti..— tak membina langsung kata2 itu…doa org bg duet shot…. lagi..—lambat la buat tiket. customer dah nak lari tu..— hmmm.. mmg la i x leh lawan kepantasan u yang dah setahun bekerja asyik buat benda nii je.. —- ha! guest tanya duk nganga ja..—- you pernah ke ajar nk jawab pase insurans?..please make class how to serve customer, this is not groceries customer come to buy bawang merah, teloq ayam.. this is high level customer, we with no related back ground, not airlines person before don’t know about this.. training 2 days not enough for us to reach your level, dear my respected SV!!! —–you r airlines person, u jawab mcm tu buat customer gelak je kat u, u kena tau semuaaaa!— yes we have to know all but then 2 days training not enough… –kira duet pon tak tau ka, matematik x tau ka— hey! watch out your mouth!.. add math, moden math A1 ok.. just can’t think while your smelly mouth didn’t stop pushing2 me, hurry! hurry! hurry! shut up okey!!!

so, bermula saat ini DIA penganggur lagi..😦 , hancur semua impian DIAAA…. DIA pon ter kejut dgn apa yang terkeluar dari mulut DIA… dgn jiwa yang kosong DIA balik rumah.. DIA rasa seakan-akan hilang sesuatu.. jiwa DIA, semangat DIA! mana hilangnya arah tuju hidup DIA.. patutnya DIA bertahan sedikit dgn mulut sv td… ‘i just dont know how could the word QUIT came out from my mouth”….. dulu DIA seorang yg very active person.. now………. bagaikan lalang…………………………………………….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s