bila dah dapat, gini plak jadiknye!!

xtaw nk kata mcm mana p intebiu td…

mula2 p cari tmpt intebiu jumpa la, tp kain rentang apa pon x dak kata ada intebiu kat situ.. tmpt intebiu kat tingkat atas…aku pon naik la.. alhamdulillah la ada ramai juga org lain dtg intebiu…

kata start pukul 9am smpai 1pm.. aku smpai dlm 10.00am lebih la.. kul 9 aku dlm bot lg…tp time aku smpai tuh dia baru panggil org2 yg dtg untuk temuduga bhgn admin masuk dlm satu bilik amik no.giliran.. masyaAllah.. kesian depa yg mai before kul 9 dah smpai…ada yg dtg dr sungai petani naik train kul 5.30 am!!! Kesian… km yg nak apply cikgu2 nih, tunggu laa bila bleh ambik no.giliran..

heran juga org pertama masuk intebiu amik masa yg lama, dia x pikir ka ni open intebiu & ramai org tgh tunggu.. dah la intebiewer dia bw ank duk sblh.. yg intebiu sorg je plak tuh..!

rupa2nya org 1st kena intebiu tu duk isi application form, tu pasal  yg lama…nape la x edar form tuh awai2 masa kul 9 td..?

then ada la dlm setengah jam lepas tuh baru ada abg ni mai letak kipas angin 3 biji, lps tuh baru ada akak nih bg borang kat kami sorg satu suruh isi…  dlm application form tuh dia ada state kan kena bayar cagaran rm200 untuk seminar yg dia akan handlekan esoknye!! selepas 30hari dlm seminar tuh baru la dia kembalikan rm200..! mmg fening la baca term n condition dia td… dia kata kalo x buat mcm tuh bila dia terima org ni bekerja, tp esoknya x dtg pon seminar.. bab ni mmg ramai sgt x puas hati dan ramai yg blah balik..

yg aku heran dia kata dlm web mudah.my ‘bleh start kerja serta merta pada 15 Mei’ dan dia tak state pon dia tak nak org yg dah bekerja sekarang ni, mksudnya dia nk yg tgh betul2 menganggur…huh!.. erm.. aku pon ok ja la.. kira2 balik, intebiu 11-5-2011, kalo di terima masuk 15-5-2011.. sempat la aku nk benti kerja n selesaikan tugas2 akhir.. tp masa aku masuk jumpa n cakap dgn dia,(x kira intebiu, tah ape2) dia kata start seminar esok! Kul 9am..ek?? aku dah beli tiket blk lgkw kul 4 pm ptg ni jugak.. emm..

aku nih kirenye dia nk terima ja tanpa ada proper intebiu pon…lg dia kata, kena bayar dulu cagaran RM200 untuk prepare seminar untuk aku esok ( makanan n so on,but the thing is dlm t&c dia kata cagaran tu tidak termasuk mknn!! Wut happen)…dan setelah bayaq juga baru dia kuarkan offer letter…

aku mula rasa felik sgt.. dah la tmpt intebiu mcm umah yg baru siap yg nk di sewa kan…kosong! huhuhu terkejut dtg2 tgk tmpt mcm tuh.. dah rasa pelik dah.. tp truskan je sbb aku dah melabur untuk tiket feri…

sorang demi sorang meninggalkan tmpt intebiu.. ada abg ni kata ‘nak adik amik no.giliran abg, abg x jd nk intebiu.. lain mcm je’.. huhuhu

mula2 aku kata kat interviewer tu “ok saya jadi dtg sok untuk seminar, tp sy x dak duet cash skrg.. .kena p cucuk kat c-mart dulu..”..dalam hati aku duk pikir mcm na nk ckp aku nk benti keja skrg ni, dgn map park yg aku kena setelkan, program dgn marry brown, dengan geopark.huh! sapa nk truskan kalo aku x de, sdgkn dorg semua deal dgn aku b4 ni… dia kata “ok, basic rm1500, elaun mengajar rm200, so, adik baca t&c ni dan initial skit kat bawah tuh.”..aku pon buat2 baca dan sains..huhuhu dan blah kuaq..

dalam hati ni dr td lagi aku nak dah blk dan x nak truskan… tp saja nk dengaq dia ckp apa… sebenarnya, aku keluaq2 ja dr bilik tuh dan turun tangga, aku tak p pon c-mart untuk cucuk duet.. hah! Sapa nk keja kalo keadaan pon mcm ni time intebiu… sebebaqnya ada mcm2 kemusykilan lagi tp, cukup dah kot aku cerita setakat ni dan cukup dah untuk menjawab jawapan kepada soalan “ awat hg  x accept weh keja tuh?”…… so?? Wut do you think??

2 thoughts on “bila dah dapat, gini plak jadiknye!!

    • guru akademik swasta.. Almuiz apa tah…dia buat open interview… tuh la kena bayar ‘cagaran’ RM200 untuk seminar yg akan di anjurkan.. katanya takut org x dtg sebab tarik diri.. that’s why kena bayar cagaran then baru kuarkan ofer letter…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s