cari kupang!!

ini lah hasilnya p cari kupang pagi2.. bukan 1 raga nih, tapi 2 raga tau.. satu raga g dah p bagi kat rumah tok, mak long n sedara2 lain… best nyaaaaaaaaa, dah lama aku nak p pantai cari siput.. kalau kat tempat aku kami panggil siput ja semua benda2 laut nih.. kalau yang ni kami panggil ‘siput kabung’.. aku p dalam pkul 7.30am.. sebab time tu ayaq laut timpas.. maknanya surut sampai nmpak dasar lantai laut tu.. aku p cari kupang ni kat tanjung rhu dgn ayah, mak n tasnim..p dengan moto ja.. senang t basah2 susa plak naik van.. time ayaq timpas nih korang bleh la bejalan sampai ke pulau kecik yang duk nampak tu..

kita close-up sikit! nak cari kupang nih ni kena amik banyak2, then kocak2 dalam raga yang berlubang bagi pasir2 kuaq.. sonok laa… pagi2 angin laut suma… bleh di katakan penuh lantai laut tuh dengan kupang, ramai org p ..tp x berebut pon sebab benda banyak!! bayangkan laa dah seminggu dah org duk p amik kupang nih tp x habis2..banyakkkk….

balik rumah rebus gitu ja kupang nih & boleh di makan.. nak lebih sedap? tmbah serai yang di titik, bawang merah di hiris, garam skit je.. secukup rasa.. fuhhh! x larat siot nk mkn …byk!

telah masak sempurna nampaknya...

jangan terkejut!! nih hasil sampingan hidupan laut yang ada d pantai tanjung rhu.. antaranya, kerang bulu..haha bulu tuh sbb dia ada bulu laa… dan siput tarik kaki!

jgn rasa geli dan x lalu nk mkn.. bese laa nih rebus siput mmg cam ni!

knapa kita panggil dia siput tarik kaki?? sebab masa dia masih hidup kalau kaki dia terkuar (nmpk tu yang tajam sikit tu, tp x bahaya), kalau kita semtuh dia, dia tarik kaki dia masuk dalam…hehe dia suka kuaqkan kaki dia tendang2 gitu…

aku cintakan alam yg indah ini!!!!!!!! i miss home

2 thoughts on “cari kupang!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s