Kelahiran..

Tanggal 17 september 2006, lahir ke dunia dua insan baru.. sepasang bayi kembar, dua-dua perempuan.. aku tak tahu macam mana cutenya “depa” (loghat kedah : depa a.k.a diorang).. sebab masa tuh aku still stady dekat k.m.k (matrik changlun)..

Sorang kuar pukul 07:23 am & sorang lagi pukul 07:24 am.. rasanya betul kot masa nih mak aku bersalin secara operation.. kena operate sebab tali pusat salah sorang baby dah terkuar dulu.. lagi pon mak ada darah tinggi kot..so, baby nih kuar ikut tingkap la org cakap.. he2 aku tak tau pon yang mak aku dah bersalin.. petang dekat maghrib kot baru aku dapat call dr adik.. dia tanya aku dah melawat mak ke?
Eh! Aku pon heran mak dah besalin ka? Dah tuh aku dah melawat mak? Mak ada kat mana sekarang ni? Ye, mmg mak dah bersalin tapi mak mengalami pendarahan teruk dan kena hantar ke hospital alor setar.. dari langkawi naik bot tambang tuh dalam jam 10am.. ai.. mana laa helicopter kat hospital langkawi nih yang guna masa-masa darurat macam ni..

Ya Allah.. terkejut sangat.. gembira dapat adik kembar pun dah lupa pikir pasal mak yang tak sedarkan diri dari operation pagi tadi.. rupanya ayah dah pesan jangan bagitau kat aku lagi sebab tak nak ganggu pembelajaran aku.. ayah memang macam tuh.. dulu mak kena api hampir separuh badan pun aku dapat tahu lewat.. masa tu aku dekat sekolah menengah lagi.. apa boleh buat, ayah dah tetapkan macam tu..

aku simpan lg tag yg kat tangan mak tu..

Bila dapat tau mak ad ade kat hospital a.s, aku pon talipon la sesapa yang ada di sana.. Tanya keadaan mak.. mak memang still unconscious.. dah satu hari.. aku rasa 17 sept. 2006 hari isnin kot… so aku plan esok nak p melawat mak kat sepital a.s..

Bila bagitau kawan-kawan yang mak aku dah bersalin, semua suka.. bila bagitau yang mak tak sedarkan diri dah 1 hari.. kedaan berubah.. sob3.. so, kawan2 aku yang baik-baik nih teman kan aku p minta kebenaran nak p melawat mak yang sekarang ni dekat ICU..tak ingat dah sapa kawan yang teman, tapi yang pasti fara, lain-lain maybe balqis, anita atau ezza..last sekali boleh p melawat mak.. Alhamdulillah..

so cerita pasal p melawat mak petang tuh, nanti aku cerita dlm post yang lain.. sebab sayu sangat.. banyak kali aku cerita kat kawan-kawan, setiap kali air mata aku bergenang… mula-mula dulu memang menangis.. kawan yang dengar pun menangis..

berbalik kepada twin.. mereka di tinggalkan mak selama hampir 5 hari.. so, nurse-nurse kat hospital langkawi je yang jaga depa…ahli keluarga yang lain p tengok je baby tuh.. tapi mak tak dak..dia di hospital alor setar..

sesungguhnya semua org akan merasa seluruh keturunannya adalah yg paling comey, cantik dan segala-galanya.. betul kata Yassin (artis tuu) dlm hit tv ke apa tah, mmg semua ibubapa akan merasa anak dia lah yg plg cute miut.. ini lumrah alam kot.. so, kalau menyampah hal2 berkaitan kiut miut ni maaf laa sgt3.. baca/dengar org kata mcm tuh, lepas tuh lupakan.. ni perkara biasa.. saya ckp nih kot2 ada org yg elergik.. then trus membenci.. cousin aku cakap adik comel.. kulit merah sangat.. maybe putih kot besar nanti.. (tapi mmg ye pon putih, cerah la kulitnye).. kebiasaannya semua orang akan cakap baby cute miut!! Tambah-tambah yang baru lahir.. so begitu laa dengan Najwa Batrisyia & Najla Batrisyia..

time nih usia dah 1 minggu atau 2 minggu

hidup la depa dengan nurse2 kat sepital lagkawi tuh.. ada juga yang mintak jaga terus..ai… sabar la.. mak dia still ada lagi laa.. walaupun nasibnya belum tahu macam mana… begitu lah bermula nya satu kehidupan baru Najwa & Najla.. semoga kain putih nih dapat di corakkan dengan penuh warna-warni kasih sayang, dan jadilah manusia yang sangat berguna dan berbudi kepada agama, keluarga, bangsa, Negara dan BUMI kita ini…..amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s