just want to SHARE

kamu2 nak tau apa tugas2 seorang medical physicist di hospital? sebenarnya aku pon x tahu menahu pon sebelum ni.. lps l.i (latihan industri) nih baru laa tau.. dan la ni aku nak kongsi laa.. sbb ramai sgt aku rasa yang x tau kewujudan physicist nih di hospital2 —> pada pendapat aku laa.. okeh, aku just nak kongsi2 gambar je n bg penerangan laa skit2.. kalau salah tolong laa betulkan.. he3..

treatment chart

1) treatment chart

ni lah treatment chart.. semua maklumat2 pasal treatment untuk seseorg patient tuh terletak dlm chart nih.. contohnya berapa dose dia akan terima selama beberapa fraction (means, berapa kali dia kena mai laa utk bg sekian2 nilai dose yg doctor dah precribed..kita sebut fraction), daily given dose pon kita tulis kat sini.. position patient (supine or prone), compensator2 yang nk di gunakan seperti wedge, kemudian kita tgk gmbar muka org yang di lorek2kan tuh, tuh kawasan2 yang kita kena shield laa, contoh mata, brain, larynx, mulut, lungs.. lg ap ea?.. emm.. kalo ada ap2 lg mungkin aku akan upgrade info kat sini..

x-rays untuk NPC case jugak

2) x-rays untuk NPC case

Okey.. nih gambar2 x rays untuk NPC case.. anterior neck, anterior of head, lateral of head…. aku pon nak bangga skit.. bukan apa, syok dapat tolong depa cuci filem.. he3 masuk dlm bilik gelap tuh… sorg2 n cuci.. tggungjawab kita laa kalo filem tuh jadi ke x… ada skali tuh aku dgn sorg g kwn aku nk masuk dlm bilik gelap tuh.. eh, tp dia laki.. huhuhu berebut nk cuci filem.. last2 dia mengalah laa.. x kan nk masuk 2 2 dlm bilik gelap tuh dah laa sempit..1.5 meter X 1.5 Meter je kot luas dgn singki n mesin cuci filem lg.. sempit kan.? apa2 pon aku dah pndai cuci filem.. hehehe… trima kasih kepada ward att. yg ajar ea..k siti..πŸ™‚

3) figure mcm keratan rentas head. puncak tu idung ea.. computer planning untuk NPC case (nasopharynx cancer)

3) figure mcm keratan rentas head. puncak tu idung ea.. computer planning untuk NPC case (nasopharynx cancer)

after kita planning dekat simulator, amik x rays, position patient ap semua; tugas medical physicist laa plak nk wat computer planning mcm gambaq di atas nih.. kalo ada bentuk 3 segi tuh kita kena laa letak wedge time treatment nt..supaya taburan dose tuh uniform.. he3 gituuu..dlm gambar nih juga kita leh tgk 100% dose dkt kawasan mana.. yezzA….

BDS (beam direct shield)

4)BDS (beam direct shield)

haa..nih topeng untuk pertandingan apa tah, apa2 je laa.. untuk main pedang2 kaa.. he3 sebenaqnya ni topeng patient untuk tetapkan kedudukan kepala patient tuh semasa treatment.. awalnya.. jaring2 tuh flat ja, pastuh kita masak dlm air, dia jd lembut.. pastuh tekap kat muka patient.. jadi laa acuan muka patient tu..ok? ngeh3.. budjet pandai sangatttttt… hurm~

MLC shape

5)MLC shape

MLC multileaf collimator.. MLC nih baguih jugak, sbb dia dah set siap2 bentuk tumor tuh n kita bleh trus shoot radiation kat tumor tuh.. kalo yg bukan MLC kita kena p set shielding suma guna block2 lead.. tp skali mesin down lama tuh nk elok blk.. so time2 mesin down aku heppy sbb leh rilex.. he3

plato (erm.. nt aku cek full name.. he3 x igt laa apa)

6)plato (erm.. nt aku cek full name.. he3 x igt laa apa)

ini plak untuk CA breast..lps lukis kat ketas graf masa planning kat simulator, kita guna plato nih (tuh yg bulat ada pemegang tu) untuk jadikan dia 3D..he3

computer planning untuk CA breast

7)computer planning untuk CA breast

sama mcm atas gambar 3) …tp nih untuk breast.. hampa nk tau.. kat sini free2 je org laki leh tgk breast.. ko pgg pon x pa.. jgn laa bernafsu plak.. niat kena laa btoi… ;-p kalo CA rectum, CA colon ka.. hmm.. dgn hat bwh2 leh tgk.. wat profesional je lah! ;-p

x-rays for breast case

x-rays for breast case

nih adalah x-rays lateral tangentional chest wall… untuk breast case juga.. radical punya treatment, nmpk flat kan sbb breast dah buang.. ok? i kongsi ini je.. hehe2 ada nak tmbah komen yerk..or nk betulkan kaa… maklumlah.. saya budak baru belajar..πŸ˜‰

7 thoughts on “just want to SHARE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s