petient yang gigih

hari nih aku ada satu cerita nak di kongsi bersama… seorang patient nih mengalami cancer di bahagian head and neck.. dia berbangsa cina, sudah tua, kurus dan tinggi orangnya.. hari ni mungkin kat appointment card dia dah tulis ada treatment pukul sekian2.. dia pon datang..

sebenarnya mesin linac (linear accelerator) kami masih down.. jatuh sakit jugak sbb banyak sangat kot bekerja… engineer pon dah naik pening kepala nk setel mslh mesin tuh.. x leh main2 benda nih.. btul x?? nanti pebaik salah kang terlebih dose plak bg kat patient kan? mmg kena teliti laa.. lagi tinggi teknologi lagi rumit jadinya.. ok, berbalik kpd pakcik cina td.. mungkin dia x dapat inform mesin rosak.. so, dia datang… sebenarnya dia daripada general hospital (GH) patient, di transfer ke pantai hospital sbb pantai hosp. merupakan cancer centre.. tp its okey, sbb ada mesin linac baru.. jadi kes2 mcm pakcik nih boleh treat guna mesin baru tuh..

on the way nak bawa dia p mesin baru tuh.. saja laa bersembang..i tanya “u datang dengan sapa?” .. tapi dia x brapa dengaq kot.. aku pon ulang laa 2 3 kali.. “u dtg dengan sapa? sapa bw kereta? (<—- sambil buat gaya pusing2 stereng keta bg dia senang faham)”…. patient nih nk cakap x berapa boleh sbb mengalami complication agaknya kat leher dia.. tau dia balas cena?? ” —(buat gaya kayuh basikal dengan tgn kehadapan, dgn muka yg penuh semangat even tengah sakit)—“ …. Allah !!! .. ” u kayuh basikal dari GH mai pantai hospital ka??!!!” .. tanpa ragu2 dia anguk 2 3 kali.. Astaghfirullah hal’azim…..

siapa cakap basikal tak bermanfaat lagi zaman sekarang

siapa cakap basikal tak bermanfaat lagi zaman sekarang

betapa kuatnya semangat pak cik nih.. semangat nak pulih tuh kuat… aku yang muda nih mampu ka kayuh basikal sejauh tuh?.. nih sementara aku sihat pon aku rasa x boleh nak buat mcm mana pak cik tuh buat… semoga dia cepat sembuh dan pulih mcm biasa lah.. aku doa x kira lah dia bangsa apa pon, ihsan sesama manusia.. betul x?? ok, after dah habis treatment, pak cik nih x blk dengan basikal lagi dah.. van hospital tolong hantar dia balik.. dengan basikal2 skali angkat masuk van.. good laa mcm tuh..🙂

kite tinggalkan pase pakcik nie.. ada satu lagi kes gigih nih.. haa… ini husband patient, sgt gigih.. dia mcm x percaya itu mesin linac rosak.. dia datang juga semata2 nak tengok mesin tuh rosak.. hadooiiii, buat apa kita nak tipu ye tak..? akak yg kat kaunter tuh pon kata “u x percaya u pegi tgk kat tv tuh, nmpk x engineer tgh bukak itu mesin mau pebaik?” … he3 dia pon ok laa lepas tuh.. dia kata bukan apa.. patient susah hati maa dengar itu mesin rosak.. mcm mana mau buat itu rawatan… yela… kita pon risau juga.. habis tuh x kan nk treat juga dengan mesin yang rosak tuh.. skali angkat u masuk dlm mesin tuh baru tau kot.. hu3.. itu laa seorang yang gigih juga… duduk jauh nun di sana.. bukan tinggal di pulau, di mainland sana nuh.. sanggup mai semata2 nak tanya lagi.. padahal kita dah call bgtau..

tapi sebagai patient yang bayar beribu3 untuk treat dengan radiotherapy nih mesti laa bengang juga kan.. bayar banyak3 tp service mcm nih.. nak buat mcm mana, kita pon bukan saja2 bagi mesin yang berjuta2 ringgit tuh rosak.. memang laa ada lagi satu mesin baru tapi mesin baru tuh masih dalam explore lagi, kes yang simple2 mcm pak cik yang gigih kayuh basikal tadi  boleh laa nk treat.. al last dia boleh terima kita punya explanation n nak buat mcm mana.. nanti kita call u eh uncle bila mau continue itu rawatan.. ok?? sabar itu separuh daripada iman.. apa u tau pase iman? iman tu indah sgt3….

2 thoughts on “petient yang gigih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s