Latihan Industri

Latihan industri (L.I) aku bermula pada 4th of may 2009,  aku apply L.I kat Hospital Pantai Mutiara, Penang as a …. ermm.. pada mulanya aku pon x tau status aku kat hospital nih apa, even apa yang aku blaja pon belum jelas untuk menunjukkan profession aku nanti.. Alhamdulillah dah 5 hari berlalu, lastly aku tau juga ap pekerjaan aku sebenarnya.. aku ialah seorang medical physicist.. he3 belum lagi.. InsyaAllah medical physicist to be… tapi susah juga, zaman sekarang nih physicist kelayakan dia tahap master baru laku…

first day kat sana, aku dan 3 org lg rakan2 aku di bawa ke department of radiotherapy.. mungkin dalam seminggu duduk kat sana tengok cara-cara cancer treatment.. nanti baru lah ke planning room untuk calculation.. mula2 kena tau dulu term2 yang digunakan dalam treatment nih, nanti baru lah senang time calculation.. terima kasih kepada staf2 kat situ kerana banyak kongsi pengalaman dan pengetahuan.. aku nih terasa malu sebab bila di tanya, aku selalu x igt apa yang dah aku blaja.. padahal, senang aje soalannya.. terok kan?  apa2 pon terima kasih kepada staf yang membantu.. staf yang ada kat situ radiologist, ward attendant dan doctor kadang-kadang trun untuk planning new case..

in linac room

in linac room

dekat radiotherapy department nih patient datang untuk buat treatment dekat tumor lah dengan menggunakan radiation.. radiation nih sama ada menggunakan photon or electron.. mesin yang digunakan untuk treatment ialah linear accelerator (linac) manakala untuk planning pula ialah simulator.. memang hari first p sana x tau apa2, boleh dikatakan half day tu aku dengan sorg g kawan aku duk je tengok dari control room.. 2 lagi kawan aku ada dekat mesin linac baru.. dah tengahari dah baru akak tuh kata boleh ikut dia masuk ke dalam tengok cara-cara treatment nih.. mana laa kami tau, takot juga nak masuk suka2 ja.. bilik tuh terkawal.. tapi dah tau boleh masuk tuh, kami pon ikut laa masuk… baru laa ok skit, x laa boring sangat..

master this book sure okey!

master this book sure okey!

dan sekarang nih dah selesai seminggu, ada lagi 7 minggu untuk habiskan L.I ni.. ada banyak masa lagi nak  blaja macam2.. setakat nih seronok je, just kadang2 tuh takut juga dengan staf2 kat situ.. maklum lah benda baru belajar nih kadang2 kena ulang2 baru nak igt betul2… lagipon aku p L.I nih without asas2 yang sepatutnya.. subjek yang dah aku belajar setakat ini tiada kaitan pon.. ada juga, tapi percentage dia skit laa… subjek2 tahun 3 nanti yang banyak relate.. tapi Alhamdulillah staf kat sana ok2, dan x mengeluarkan kata2 kesat.. kata2 kesat tuh kan x manis dan x indah..

2 thoughts on “Latihan Industri

  1. jeles nye aku..aku ni still nganga je..dan aku akan nganga je sampai 8 minggu ni..jangan pelik la nnt lau aku balik,aku jadi gile..hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s