anyaman tapak bakul hantaran dari surat khabar

Assalamualaikum… dah lama tak update pasal bakul surat khabar.. saya ada dapat byk respon mengenai macam mana nak buat bakul daripada surat khabar ni…dan ada yang bertanya macam mana nak buat tapak bakul hantaran… maknanya bakul yang bersaiz agak besar…

ok, post kali ni saya akan tunjukkan step macam mana nak buat tapak bakul yang besar… sebelum itu bagi sesiapa yg tak pandai gulung paper lg boleh la klik sini..

sebelum tu saya minta maaf atas kualiti gambar yang tak elok.. mood ada nak buat ni semua untuk update blog tp camera canggih plak x dak.. bila mood x dak atau busy, camera ada plak.. sorry ’bout that….

1. mula-mula ambil 6 batang surat khabar yang telah digulung. anyamkan (susunkan) berselang-seli seperti anyaman tikar di tengah-tengahnya seperti dalam gambar di atas.

2. bengkokkan salah satu batang (biasanya yang tengah-tengah mcm dlm gambar), langkah 1 batang surat khabar,  lalu di selitkan kebawah batang yang seterusnya.. kalau tak paham, rujuk gambar

3. okay, setelah itu ia akan kelihatan seperti gambar di atas ni….

4. kemudian langkah 1 batang surat khabar, lalu di selitkan ke bawah batang srat khabar yang seterusnya… langkah ini berterusan seperti lingkaran ubat nyamuk… berselang seli atas dan bawah batang surat khabar…

5. beginilah ia akan kelihatan. jejari-jejari batang surat khabar akan membentuk dengan sendirinya seperti bunga.(kalau tidak hanya seperti  tanda tambah,+)

6. eh! dah pendek..

7. ok sambungkan dulu sebelum meneruskan pusingan ‘lingkaran nyamuk’ kite.. hihi

8. teruskan lingkaran tadi dengan berselang seli atas dan bawah jejari paper tadi…

9. ok, tamat round two! teruskan..

10. tengok! dah jd mcm ubat nyamuk kan?? teruskan smpai saiz tapak yang anda kehendaki…

11. perfect! ini saiz diameter 6 inch…. terpulang kepada anda nak buat besar mana…ok

haa.. dah siap pon tapak bakul kite…. selepas ini anda boleh lah membentuk/menganyam naik untuk menjadikannya bakul.. nanti saya update lagi mcm mana plak nak membentuk bakul hantaran ni… ok selamat mencuba!

ok saya dah update: klik sini

bakul hantaran dari surat khabar

About these ads

9 thoughts on “anyaman tapak bakul hantaran dari surat khabar

  1. kak….kalu nk buat bakul empat segi mcamana ye???
    agak2 brpe cm tapak bawah tu???

    nk gulung lidi tu agak2 lidi brpe panjang???
    huhuuh…plese help me..buntu nk buat…

  2. Thanks awak sudi kongsi ilmu..sy dah mula buat bakul kertas ni..hasil nyaaa sy dah mula mendpat tmphan….alhamdullilahrezki bertambah…..harap awak jugak gtu…terima kasih bnyk bnyk…..

  3. Pingback: bakul hantaran dari surat khabar « Indah129's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s