cont : anyam bakul kertas

salam.. kali nih saya tunjukkan cara2 nak buat bakul kertas nih… lagi sekali saya mintak maaf sbb lama x update.. harap sesiapa yang pernah sent message dulu nih masih berminat dengan hasil kerja seni nih… okey.. saya tunjukkan cara buat bakul yang paling mudah dulu.. setelah anda pandai anda boleh buat ikut kreativiti anda sendiri, kalau di bandingkan bakul yg saya nak tunjukkan caranya ni, lain sikit pattern dia dgn post yang terdahulu,recycle :: BAKUL KERTAS ::

ape2 pon, harap kali ni dapat membantu anda yang berminat blaja buat bakul ni..ok

a.

ambil 3 batang paper yang kita dah gulung sebelum ni..buat silang pangkah mcm dalam gambar dan gam sedikit di persilangannya..

b.

letakkan acuan di tengah2 persilangan (apa2 bentuk botol yang anda mahukan, dalam gambar ni saya gunakan botol inner shine, guna yang mudah2 je dulu)... 1,2,3 itu menunjukkan no. batang surat kabar.. bengkokkan batang pertama dan letakkannya ke atas batang yang kedua seperti dalam gambar..ikut bentuk acuan..

c.

begitulah seterusnya..batang yg ke-2 td di letakkan ke atas batang ke-3, dan batang ke-3 di letakkan ke atas batang ke-4, ikut acuan..

d.

last skali selitkan hujung batang yang ke-6 tu ke dalam bucu batang yang pertama td..tengok gambar..

e.

lepas tu jd mcm ni laa bentuknya... pebetul sikit kalau senget benget ..he3

f.

terbalikkan dasar bakul td supaya bakul dapat berdiri dengan stabil nanti.. perasan x perbezaan dengan gambar di atas?? terbalikkan je

g.

tambahkn satu lg batang yang ke-7 dengan menyelitkannya di atas mana-mana batang yang sedia ada..gam sikit bagi kuat...lets say batang yg pertama..

h.

start! batang yg pertama td di angkat dan bengkokkan dan letak keatas batang yang kedua...seperti dalam gambar..

i.

lihat batang pertama akan di letakkan ke atas batang ke-2, teruskan perkara yang sama, batang ke-2 diletakkan ke atas batang ke-3...

j.

ulang benda sama je.......btg ke-3 letak atas btg ke-4...

k.

dah pendek? sambungkan je dengan batang surat kabar yang lain..jolokkan je sesama hujung batang surat kabar tu..

l.

haa.. kan dah panjang semua.. bile pendek je sambung kan ye

m.

haa.. kan dah makin tinggi bakul kite..

n.

last skali bila dah sampai ketinggian yang anda mahukan, behenti laa...selitkan je batang yang terakhir tu ke bawah bucu mcm dalam gambar...selalunya saya letak gam sikit setiap bucu2 tu bila nak bhenti bg dia tetap dan x mudah terburaiii...

o.

haa.. macam nih laa hasilnyaa...mcm mana nak buat tangkal terserah kepada anda...

p.

tangkal biasa je..potong yang mana lebih2 tuh..yang tangkal tuh gam je ujung dia.. ikut anda laa nak buat mcm mana...

q.

nih contoh yg saya buat...guna batang yang kite potong td, gam kat satu point dan anyam mcm dandan rambut...hehe

r.

haa.. ok. dah pon diap..syelekkan je lps tuh dia jadi sangat kuat, bakul anda mesti tahan lama.. kat gambar juga anda bleh lihat tangkal dandan dan tangkal 1...

harap dapat membantu anda yang berminat…. sebarang pertanyaan boleh laa tanya, tapi saya mampu terangkan mcm nih je.. saya x tau nak ganti perkataan batang tuh dgn ape.. ckp lidi nanti anda keliru plak… ok?? selamat mencuba!!

About these ads

48 thoughts on “cont : anyam bakul kertas

    • kalau x selit, macam mana nak anyam..sebab kalau anda x tambah batang ke-7 dan anda terus je bengkokkan batang no. 1 ke ats batang ke-2. bile sampai batang ke-6 nanti, anda nak bengkokkan batang ke-6 ke atas ape plak? kan3?.. so, kite x leh nak continue… ok?? hehe

  1. salam..
    tq di atas step yg ditunjukkan. ia amat bguna untuk sy.dh lama sy cari yg ni lebih lengkap berbanding yg lain. smg puan akn d murahkn rezeki. sy akn guna ilmu puan sebaik mungkin. bleh sy guna utk pkahwinan adik sy nnt

    • same2.. nih saya tunjuk yg simple tau.. anda bleh pelbagaikan bentuk, cara anyaman, tapaknye..dan mcm2..mungkin cara mewarnakan bakul tu.. jadi warna warni..hehe tapi akak.. sy x kwen g.. umo 22.. tp x pe.. dlm blog, org x kenal kite… terima kasih atas doa nye.. amin.

  2. Pingback: recycle :: BAKUL dari KERTAS SURAT KHABAR :: « Indah129's Blog

  3. Pingback: cont: bakul kertas – cara gulung paper « Indah129's Blog

  4. nak gulung kertas ada cara2 tertentu jugak ke? atau gulung ikut suka ati je? trima kasih atas ilmu anyaman yg sgt hebat ni…

  5. Alhamdulillah, terima kasih atas langkah demi langkah yang ditunjukkan dengan begitu teliti. Ilmu ini akan saya turunkan kepada anak-anak murid saya di sekolah sebagai sebahagian daripada pendidikan alam sekitar. Insya-Allah, ilmu yang diamalkan dan membawa kebaikan. Semoga anda mendapat ganjaran pahala daripada Allah Yang Pemurah.

  6. salam..thanks tunjukkan cara nak buat bakul ni..sangat2 menghargainya.. =)..dah lama cari..baru jumpa..anyway..thanks again.. =)

  7. salam. leh x tlg emailkan pada saya cara2 buat bakul ni. senang ckit lau ad pe2 hal leh saye tye awak.

  8. sy nk tanye..
    mcm mane nk mati apabile..dah nk siap sperti gambar P ..diatas
    sama ade nk potong ke.. atau nk gam??
    dan tangkai bakul tu.. sy xbape faham sikit
    boleh tLg ajak yg tangkai tu??!!

    • kalo dah siap mcm gmbar p tuh, potong je la lebihan batang surat kabar tuh, kalo x letak gam dah pon x pe sbb kite dah selitkan btg surat kabar tuh kan.. yg tangkal tuh, just buat lengkungan dan gam je … yg saya anyam mcm dendan rambut tuh, just contoh je untuk pelbagaikan kreativiti tangkal…

  9. akum. terima kasih atas tunjuk ajar.Dah lama mencari blog cara nak wat bakul kertas suratkhabar ni. First step kena pandai gulung kertas dulu kan, then baru leh wat bakul.Semoga Allah memberkati dan dimurahkan rezeki. Saya ingin mengajak kawan2 semua untuk singgah ke blog saya untuk tahu cara2 membuat pokok manik bonsai. Terima kasih. http://akudanmanik.blogspot.com

  10. Salam,
    Cantik dan kreatif btl bakul yg Indah129 buat..
    sy minta nk blaja..blh tak kasi ukuran kertas yg Indah potong utk buat bakul telur tu tak??..
    Indah gn akhbar saiz tabloid jer ke?..
    InsyaAllah, kiranya Indah dpt berikan ukurannya, dpt la sy follow step2 yg Indah post kt dlm blog ni..cukup mudah difahami..TQ dan semoga sentiasa diberkati Allah S.W.T

  11. Syukur dan terima kasih..atas basic yang diberikan,saya BERJAYA buat bakul letak pensil…terima kasih sgt2…yg di ajar benda kecik,yg jdnye bnda bsar…mane taknye…gulung kertas besar sket..so buat la bekas pensil…
    skali lg terima kasih…semoga Allah memberkati dan melimpahkan rezeki yang banyak pada anda..
    tapi lepas ni kalau ada yang saya nk tanya harap tak keberatan kita bertukar pendapat ye..
    Wassalam…

    • insyaAllah.. amin.. terima kasih atas doanya.. sama2 kongsi apa yg kita tahu tak salah malah akan menjadi lebih berkat.. insyaAllah..

  12. akak..bleyh akak postkan kat blog cmne nak buat seni anyaman kertas yg lain pulak? yang macam bakul mcm sarang burung pulak ker atau pun yang vase bunga pulak..tunjukkan step by step mcm atas nie

    • boleh jugak.. mcm bakul decoration yg letak telur warna hijau kat sebelah kanan page saya ni, saya guna cara ni.. potong tapak dia guna kotak terpakai bentuk segi 6.. sama2..=)

  13. tq sis..dah lama dah nk blaja ni tp xsempat..arini berkesempatan tuk blaja…nasib baik blog sis ada…tq very much…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s