cont: bakul kertas – cara gulung paper

notis: saya tidak lagi mengambil tempahan menganyam bakul. harap maklum =)

 

salam…. sorry biarkan blog nih sunyi lama2… apa2 pon jom continue nk buat bakul nih, saya bgtau cara yang saya tau lah.. saya x tau kot2 ada cara yang lain n lagi cepat….

apa2 pon mula2 sekali kena laa blaja cara gulung paper dulu… saiz paper nih macam dalam gambar dlm post yang sebelum nih… recycle :: BAKUL KERTAS ::

letak lidi (hujung yg lebih besar) atas bucu paper untuk start gulung.. mcm dalam gambar tu.

gulung macam dalam gambar smpai ke hujung paper tu…

letak setitik gam pada hujung anak panah seperti gambar untuk melekatkan hujung paper supaya tidak terbuka semula…

igt! last skali tarik laaa lidi tadi.. sbb tu laa hujung yang besar tadi diletakkan di awal2 nak gulung paper supaya boleh tarik keluar lidi ni..

okey?? selamat mencuba gulung paper dulu.. gulung banyak2 dalam 50 batang ke… itu pon baru boleh buat 3 atau 4 bakul telur..kalu kat tempat saye, budak2 yang gulung 100 batang upah rm1..hehe murah kan? saja laa upah budak2, dorg mesti seronok dapat rm1.hehe

nk tgk cara menganyam bakul plak tak?.. klik sini…~

 

notis: saya tidak lagi mengambil tempahan menganyam bakul. harap maklum =)

About these ads

18 thoughts on “cont: bakul kertas – cara gulung paper

  1. sengget pum berharga woh…aku taim kecit2 cabut uban tok aku,sehelai 1sen..100 helai baru dpt sengget..
    btw,mak aku tanya gena nk gulung sorat kabaq kt lidi,soh leh la tunjuk kt mak aku pasni..thx

      • saya bukan kanak2 ribena..saya kanak2 milo!!
        minum milo anda jadi sehat dan kuat!

      • nampaknya, perniagaan tudung ibumu makin maju..kakeknya fizah tempah 3 ya?! aku yakin sekali, kalu kamu dagangkan tudung itu di internet mesti bertambah maju.. kui3

  2. Pingback: recycle :: BAKUL dari KERTAS SURAT KHABAR :: « Indah129's Blog

  3. tima kasih banyak2 dngan info nie..dah banyak blog sy bk pasal nak belajar benda nie…tap info dia x bape berkesan..tapi dgn Indah129′s Blog ruangan dirimu bgitu berharga buat diriku..thankz alot..esok sy nak cuba buat..doakan saya..=)

  4. Pingback: anyaman tapak bakul hantaran dari surat khabar « Indah129's Blog

  5. agak2 bpe panjang lidi tu ye???
    surat khabar tu, nk potong brpe ye???
    heheh..bnyk tnye lak sye nie…

    nak taw…nk buat bakul untuk hntaran…takut xsiap…;)

  6. thanks,last minute anak saya dapat tugas dari sekolah,buat anyaman dari kertas..untung jumpa blog ni…nampak simple,mudah-mudahan anak saya boleh buat…

  7. Salam nak tanya macam mana nak buat betul2 kecik dari atas sampai bawah sebab saya buat mesti atas kecik bawah besar masa gulung boleh gi tau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s