recycle :: BAKUL dari KERTAS SURAT KHABAR ::

notis: saya tidak lagi mengambil tempahan menganyam bakul. harap maklum =)

 

Daripada surat kabar ja kita boleh buat macam2, murah je.. x payah carik rotan dalam hutan.. sbnarnya dah pemes dah bakul surat khabar nih.. saja nk tunjuk skit cara2 nak buat dia.. agak senang laa.. tp part menganyam tuh, sabar skit..

gulung kertas

gulung kertas

part menganyam nih kalo dah tinggi dari base tapak bakul tuh dah senang dah.. ulang benda yg sama sampai laa ketinggian bakul yang kita nak.. repetitive..

anyam laa

anyam laa

antara yang dah siap.. dah syelek… syelek pon x mahal lah, below rm20 untuk 1 tin.. bleh guna setaun kot! hehe tu pon kalo jarang guna..

bakul telur atau pot pouri

bakul telur atau pot pouri

nih contoh pasu bunga tinggi.. kena ada acuan untuk guide bentuk pasu kite nih…

syelek

syelek

antara yg dah siap juga! boleh laa jual.. letak harga mahal2 skit.. ini kraf tangan tau… lama juga nk siapkan 1 bakul sederhana besar nih…

letak gubahan bunga

letak gubahan bunga

tengok post saya yang selepas nih untuk tau lebih lanjut pasal cara nk gulung paper dan menganyam..

About these ads

49 thoughts on “recycle :: BAKUL dari KERTAS SURAT KHABAR ::

  1. saya boleh ja nak bagitaw cara2.. tapi agak susah nak pahami saya rasa.. no problem.. i’ll try to explain.. tp lambat sikit ye.. tgh busy ckit sekarang..

  2. indah…
    boleh tak email kan kat akak cara2 buat bakul dari kertas surat khabar ni?
    boleh kan….tqs..

    • bukan x boleh.. cuma takut x berkesan je cara2 yang saya cakap nt.. tp boleh laa nk try… cara2 die macam yang saya bgtau, maybe terlalu simple.. dah try buat ke?? dah try gulung paper kat lidi tuh??? kalo x boleh , t saya upload lagi cara2 yg teliti skit..

  3. salam..
    saya memang nak tau sangat2 cara nak buat bakul pakai surat khabar lama ni.. da puas godam internet nak belajar cara2 buat bakul ni tapi tak menjadi jugak..
    agak2 ada idea tak nak ajar saya….

  4. boleh tak email kat saya cara2 nak wat bakul ni step by step…really need ur help…many thanks…ingat nak wt tuk kahwin la.. tolongla sgt..

    • dila88?? macam kawan je! nka tempah?? hmm.. agaknye saya pon reply dah lambat,, nak lagi ke??? boleh di runding…

  5. kepada semua mintak maaf sesangat!!!!!!! ok2 nt saya akan tambah cara nak buat.. tp untuk pengetahuan , nk blaja melalui pembacaan je x cukup.. kena melihat sendiri.. agak rumit, lg pon sy bukan cikgu yg baikk…

  6. sy nak tanya kalau bakul yang dah siap brp harganya ek…saiz tngginya dlm 20cm dan diameternya 15cm..sy nak dlm around 200 buah

  7. Pingback: cont: bakul kertas – cara gulung paper « Indah129's Blog

  8. salam… nak tau macam mana nak buat bakul petak yang pusing senget2 tu… harap dapat bantu tunjuk ajar

  9. selamat petang..boleh bagi saya no.cik@puan..saya nk berbincang tentang harga bakul di atas..tq..kalau boleh email pada saya no cik@puan okey..
    tq..

    • InsyaAllah dik.. kalau lambat sikit tu harap bersabar lah ye.. apa2 pon sy akan maklumkan melalui email ….insyaAllah

  10. maaf…nk taw berape lame agak2 nk siapkan untuk 1 bakul yang besar mcm bkul buah yg nk wat hntaran tu???

    sye ingat nk buat bakul sendiri untuk hantaran pada bulan 6..agak2 smpat x kak???nk belajar wat…and kos dpt dijimatkan…diharap dgn laman ni dpt membntu sye..;)

    • emm… tak lama sangat…tapi nk gulung paper tuh yg lama… gulunglah byk3 siap2… mmg dperlukan byk …utk wat bakul telur ja pon dh perlukan dlm 15 btg srt khabar yg dah digulung.. tmbah la plak nk wat yg besar…

  11. agak2 panjang lidi brpe cm ye kak????
    surat khabar yg diglung tu 1 bahagian je kan???bukan dilipat 2 menjadi tebal ye????

    sye xleh nk glung mcm akk buat…asyik xkemas je la…..

    • paper 1 lapis.. 1 page paper berita harian tu, bahagi 6..panjang lidi x kesah… dah baru nk blajar bg panjang skit… lama2 kemas la..

  12. dh lama sy sgt minat dgn anyaman drpd skabar lama, tak tau nk dpt dr mana. pertama nk tanya kertas tu dipotong sama saiz dr hujugn kehujung yg satu lagi,? bila dh abis satu guuluungna mcm mana nk sambung? kalau tak keberatan boleh email kt miasal60@gmail.com. TQ

  13. Akak bleh x bgthu mcn ne nk buat pasu yg besar tu yer? Dn tudung saji… blh x tlng tnjuk nk buat tapak dr mula2 nk buat nye…

    • Dah ada step2 dari gulung surat khabar ke buat tapak.. Cuba search kt blog ni.. Tapi maaf xda step utk tdung saji.. Saya pn x tahu mcm na.x pernah try buat g..

  14. kak, surat khabar 2 saiz mcm mana yer??? saiz berita harian ke atau yg besar 2?? erm, lepas tu, sya tgk gmbr 1st kak mcm gunting kecik jer 2.. cmna yek???

  15. Nama facebook awak ape nanti boleh chat macam mana nak wat bakul tu tolong bagi ek sebab saya minat sangat kalau pasal anyaman macam gelang bakul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s